gelezen boeken
home
Klik op de titel om een recensie van het boek te lezen.

Pagina:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 
Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest geschreven door Joachim Meyerhoff
7.4

Hoe is het om op te groeien tussen honderden psychiatrische patiënten en lichamelijk gehandicapten omdat je vader de directeur is van een psychiatrische kliniek en je ouderlijk huis op hetzelfde terrein staat? Een komisch en tegelijkertijd treurig verhaal over een jongen die het best in slaap valt bij de kreten van patiënten, die een bloedbroederschap met de hond sluit en die het dubbelleven van zijn vader ontdekt – een fascinerende man die uitblinkt in theorie, maar verzaakt in de praktijk, die vol levensvreugde is en toch zijn einde te snel dichtbij ziet komen.
Een klein leven geschreven door Hanya Yanagihara
8

Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Ze ontdekken hun seksuele geaardheid, werken aan hun carrière en het leven lijkt hen toe te lachen. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden. Ondanks de nauwe band die ze met elkaar hebben, kan en wil Jude zijn geheimen niet met zijn vrienden delen. Zijn vrienden proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden.
Zoektocht naar het paradijs geschreven door Arita Baaijens
6.3

Na een persoonlijke crisis reist Arita Baaijens af naar het Altajgebergte in het zuidwesten van Siberië, waar het legendarische Shambhala te vinden zou zijn, een aards paradijs in een doolhof van gletsjers en ravijnen. Onderweg ontmoet ze keelzangers, stoere herders, biologen, sjamanen, kluizenaars, professoren en profeten, maar het paradijs blijft onvindbaar, zelfs na jaren zoeken. Baaijens raakt geïntrigeerd door het geloof van lokale bewoners in de heilige natuur en vraagt zich af hoe landschap en geest elkaar beïnvloeden. Hoe fantasie zich van de werkelijkheid onderscheidt. En of wetenschap het monopolie op waarheid bezit. `De zoektocht naar het paradijs` zet het leven van de ontdekkingsreizigster weer op de rails.
Rode sneeuw in december geschreven door Simone van der Vlugt
7.8

Het is 1552, de vooravond van de Tachtigjarige Oorlog. Lideweij Feelinck krijgt een relatie met de jonge arts Andries Griffioen, aanhanger van het protestantisme. Om met hem te kunnen trouwen trotseert ze de wil van haar vader, die met haar breekt en haar onterft. Het jonge stel vestigt zich in Breda, waar ze een nauwe band krijgen met prins Willem van Oranje. Maar het politieke klimaat verandert, het protestantisme wint terrein terwijl onder koning Filips de inquisitie hoogtij viert. Willem van Oranje vlucht naar Duitsland, waar hij zijn legers organiseert om in opstand te komen tegen koning Filips. Lideweij vlucht met haar gezin naar het rustige Naarden in het Noorden, waar ze zich veilig waant.
Wat alleen wij horen geschreven door Saskia de Coster
6.7

Op een dag krijgen de bewoners van het Atlasgebouw te horen dat ze binnen 6 maanden hun appartementen moeten verlaten. Alleenstaande moeder Melanie verzet zich wanhopig tegen de afbraakwerken en sleurt haar buren tegen wil en dank mee in hevige protestacties. Haar zoontje Claus wil zijn moeder helpen en roept de hulp in van zijn vrienden uit het dierenrijk. George verliest langzaam zijn grip op de dingen en zoekt steun bij zijn cassettebandjes en zijn Nigeriaanse vrouw Abi. Mensenschuwe conciërge Anton zoekt wanhopig naar liefde en worstelt met zijn vrijgezellenbestaan. Zijn zus Erin lijdt onder een writer’s block en raakt betoverd door haar nieuwe buurvrouw.
Wachten op Bojangles geschreven door Olivier Bourdeaut
7.6

Een jongetje leidt een leven als een sprookje met zijn ouders in een gigantisch Parijs appartement. Feesten, diners, muziek, rare huisdieren; ze leven alsof de buitenwereld niet bestaat. De motor van dit sprookjesleven is zijn moeder, voor wie het gekste nog niet gek genoeg is. En zijn vader zorgt ervoor dat alles wat zij bedenkt werkelijkheid wordt. Samen dansen ze het liefst de hele dag en nacht op ‘Mr. Bojangles’ van Nina Simone, een lied dat voor het jongetje precies is als zijn moeder, intens vrolijk en even intens droevig tegelijk. Achter haar fonkelende ogen en haar diepe liefde voor het leven gaat een verdriet schuil dat zich steeds moeilijker laat wegstoppen.
Als je het licht niet kunt zien geschreven door Anthony Doerr
8.3

De jonge Marie-Laure is blind. Ze woont met haar vader in Parijs naast het Natuurhistorisch Museum, waar hij werkt als curator. Als Marie-Laure twaalf is bezetten de nazi`s Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben de grootste en meest waardevolle schat van het museum meegenomen. In een Duits mijnstadje groeit Werner Pfennig op in een weeshuis samen met zijn jongere zusje Jutta. Werner belandt bij de Hitlerjugend en wordt vervolgens naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij tenslotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen.
De romp geschreven door Akif Pirincci
8.5

Op een stormachtige avond vindt de priester Jupiter een baby, zonder armen en benen, op de trappen van zijn kerk. Hij neemt het kind onder zijn hoede en geeft hem de naam Daniel. Daniels jeugd op de pastorie is gelukkig en zorgeloos, maar dan komt hij terecht in een inrichting voor geestelijk en lichamelijk gehandicapten. Een danteske leefgemeenschap waarvan de behoorlijk neurotische professor Sladek het hoofd is. Daniel besluit dat hij hier niet wil leven en begint met uiterst ingenieuze moordplannen.De vraag is of hij wel degene is die de touwtjes in handen heeft?
Roxy geschreven door Esther Gerritsen
6.3

Hoe reageer je als je hoort dat je man is omgekomen bij een auto-ongeluk? De zevenentwintigjarige Roxy, hoofdpersoon uit de gelijknamige roman van Esther Gerritsen, verneemt het nieuws gelaten. Ze gaat weer naar bed, probeert te slapen en belt ’s morgens aarzelend haar kennissen en naaste familie op. De dagen erna blijft ze koel, vooral wanneer ze erachter komt dat er in de aangereden auto van haar man een jonge vrouw aanwezig was, met wie hij al maanden een verhouding heeft. Ze blijft achter met hun dochter, hun huis, de auto, zijn assistente, de oppas en de schaamte om dit roemloos einde van hun huwelijk. Haar familie ontfermt zich over haar, maar Roxy zoekt geen troost, ze zoekt een vijand.
De vlucht geschreven door Jesus Carrasco


In De vlucht, met de iconische geit op het omslag, is de tocht uiterst fysiek en het landschap waar doorheen getrokken wordt zo troosteloos en hard als een van de kringen uit Dante’s hel. In het poëtische debuut van Jesús Carrasco draait het om een naamloze jongen van een jaar of twaalf die zijn geboortedorp ontvlucht om te beginnen aan een nieuw leven. De jongen treft een oude geitenherder op zijn weg en al gauw blijkt dat ze elkaar nodig hebben om te overleven – de eerste bezit jeugdige kracht, de tweede geiten en levenswijsheid. Samen trekken ze door het weerbarstige landschap, op zoek naar bodempjes bedorven water in drooggelegde rivieren en brakke putten.

Pagina:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11