gelezen boeken
home
Klik op de titel om een recensie van het boek te lezen.

Pagina:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 
Zadelpijn en ander damesleed geschreven door Liza van Sambeek
7.2

Zeven eigenzinnige vrouwen van rond de vijftig gaan elk jaar een week fietsen door de Loire-streek in Frankrijk. Zij vormen samen de fietsclub `Les Tites de Sancerre`. Ze gunnen de lezer een kijkje in hun levens. Vriendschap, jaloezie, ontrouw, carrière, burnout, liefde, seks, dood en ouder worden. Voor de meeste vrouwen ziet het leven er anders uit dan ze zich hadden voorgesteld. Bij sommigen is dat te wijten aan de keuzen die ze zelf maakten, bij anderen heeft het noodlot toegeslagen. Elke dag van de zevendaagse fietsweek wordt beschreven vanuit een ruimhartige blik in de dagboekaantekeningen van één van de vrouwen.
De tweede man geschreven door Doeschka Meijsing
7.5

Als zijn twintig jaar oudere broer Alexander sterft, reist Robert naar Cyprus, de plaats waar de schatrijke Alexander in een boerderij temidden van zijn vrienden en zijn minnaar Chaïm is overleden, en erft vele miljoenen plus een geheimzinnige steen. Zijn nieuwe leven begint veelbelovend. Een verliefdheid in Rome, een vriendschap in Oxford. Maar langzamerhand begint het raadsel van de steen die bij de nalatenschap zat de overhand te krijgen. Als na verloop van tijd de steen geen steen blijkt maar een brief bevat, begint de grote speurtocht naar het onderwerp ervan. De brief gaat over niemand minder dan Alexander de Grote.
De tuin van de Samoerai geschreven door Gail Tsukiyama
7.5

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog vertekt Stephen Chan, woonachtig in Hongkong, naar Tarumi, gelegen in Japan, waar het strandhuis van zijn familie staat om aan te sterken. Hij heeft tbc. In het strandhuis woont de bediende Matsu. Stephen kent hem alleen van vakanties. Matsu blijkt inderdaad de stille man te zijn die Stephen zich herinnert maar langzamerhand groeit een wederzijds respect. Naarmate het beter gaat met Stephens gezondheid neemt Matsu hem mee op korte wandelingen. Stephen ontmoet zo vier van de inwoners - een mooi Japans meisje en drie oudere mensen - bij wier levens en liefdesgeschiedenissen hij betrokken raakt.
Hudigers hooglied geschreven door Atte Jongstra
6.8

Een Nederlands echtpaar verhuist naar het heuvellandschap van de Franse Morvan en komt terecht in een kleine dorpsgemeenschap die zich opmaakt voor de viering van het millenium.Voordat wordt bereikt wat men `knalpunt 2000` noemt, doen zich zaken voor die de feestvreugde lijken te bedreigen. Hudiger, de echtgenoot, wordt er zijdelings bij betrokken. Hij houdt zich vooral bezig met de vraag waar hijzelf blijft in zijn grenzeloze, haast mystieke liefde voor zijn stekelige Rosa. Zij van haar kant probeert zich hardnekkig te handhaven in de kooi waar ze hun huwelijk soms voor aanziet en probeert zich staande te houden in hun landelijke isolement.
De procedure geschreven door Harry Mulisch
7.2

In 1592 krijgt een rabbi van Keizer Rudolf II de opdracht een golem te maken, een levend wezen uit niets, enkel door de kracht van de mystiek.
En dan is er Victor Werker, niet zomaar een mens, maar één die zich als wetenschapper verdiept in het raadsel tussen leven en dood, tussen iets en niets, tussen creatie en niet-creatie, tussen zijn en niet-zijn. Victor Werker is in de wetenschap een beroemd man; zelfs de Nobelprijs staat misschien op hem te wachten. Hij staat op het punt de allereenvoudigste, onafhankelijke levensvorm te scheppen. Tegelijk is zijn eigen leven gevuld met dood.
Nietzsches tranen geschreven door Irvin D. Yalom
8.7

Twee historische personen uit het eind van de 19e eeuw, Dr. Joseph Breuer (Sigmund Freud was zijn student) en Friedrich Nietzsche, de filosoof, spreken met elkaar uren en uren over wat uiteindelijk hun beider probleem blijkt te zijn: ze kunnen een bepaalde vrouw uit hun leven maar niet wegdenken. Nietzsche loopt met zelfmoordplannen rond nadat Lou Salomé geweigerd heeft zijn vrouw te worden. Dr. Breuer is bezeten van een patiënte en weet zich geen raad met zijn obsessie. Op verzoek van Lou Salomé begint Breuer een poging om Nietzsche te behandelen, maar hij ontdekt dat Nietzsche spelenderwijs zijn, Breuers, problemen ter hand neemt.
Gloed geschreven door Sandor Marai
7

Na 41 jaar zien Henrik en Konrád elkaar weer in een kasteel aan de voet van de Karpaten. Van jongs af aan waren zij onafscheidelijk, ondanks hun verschillende achtergrond en afkomst. Tot Konrád plotseling verdween, niet lang na Henriks huwelijk met de mooie Krisztina. Henrik en Konrád delen een geheim met een bijzondere kracht. Eén avond, één nacht duurt de ontmoeting van de twee oude mannen. Hun laatste gesprek is een duel zonder wapens, en veel wreder. Met meedogenloze openhartigheid praten zij over passie en vriendschap, over waarheid en leugen. Wat is er 41 jaar geleden gebeurd?
De vijfde winter van de magnetiseur geschreven door Per Olov Enquist
5.4

Friedrich Meisner is een hypnotiseur. Na zijn dramatische vlucht voor een groep premiejagers arriveert hij in de herfst van 1793 in Seefond, een klein Duits dorp. Meisners praktijken zijn gebaseerd op Franz Anton Mesmers leer van het Dierlijk Magnetisme, die - gecombineerd met zijn indrukwekkende en raadselachtige verschijning - hem in staat stellen alle inwoners van Seefond, inclusief de prins, in te palmen. In dit dorpje veroorzaakt deze vreemdeling een opleving van het geloof, hij brengt een nieuwe religie. Maar de geleerden twijfelen aan hem: bezit deze man werkelijk de gave tot genezen of is hij een charlatan?
De zevende ontmoeting geschreven door Herbjørg Wassmo
7.4

Het artistieke talent van Rut Nesset krijgt geen kans in de geïsoleerde en zwaar godsdienstige gemeenschap waarin ze opgroeit. Maar na een bijzondere ontmoeting met een Engelse kunstenaar besluit Rut haar verdere leven in eigen hand te nemen. Ruts wereld is volkomen tegengesteld aan die van Gorm Grande, een rijkeluiszoon die zich plooit naar de wensen van zijn sterke vader. Als hij eenmaal getrouwd is, blijft hij een leegte voelen in zijn leven. Rut en Gorm hebben eigenlijk niets met elkaar gemeen en leiden heel verschillende levens. Hun ontmoetingen zijn schaars en liggen ver uit elkaar en toch zullen die een grote en beslissende rol in hun leven spelen.
Australië op blote voeten geschreven door Marlo Morgan
6.9

Marlo Morgan krijgt een unieke kans een buitengewone reis te maken. Ze gaat in op wat een onschuldige uitnodiging voor een feestlunch lijkt te zijn, maar wat uitmondt in een trektocht van drie maanden op blote voeten door het meest ontoegankelijke deel van Australië. Met een groep van zo`n zestig aboriginals gaat Marlo op walkabout, een trektocht zonder een van tevoren vastgesteld doel en zonder tijdslimiet. Al haar aardse bezittingen moet ze afgeven. Als bescherming tegen de brandende zon krijgt ze niet meer dan een simpele lap om zich heen. Ondanks haar onervarenheid wordt ze na een paar weken aangewezen als leidster van de groep.

Pagina:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12