gelezen boeken
home
Klik op de titel om een recensie van het boek te lezen.

Pagina:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 
Huwelijk geschreven door Jeffrey Eugenides


Terwijl haar Amerikaanse medestudenten zich verdiepen in de onleesbare modieuze filosofen van het moment, leest de 22-jarige Madeleine Hanna negentiende-eeuwse Engelse liefdesromans, die haar alles over het huwelijksleven kunnen vertellen. Madeleine is keurig, iets te degelijk voor haar bohemienvrienden, en haar studententijd is tot nu toe niet heel opwindend geweest. De kennismaking met twee jongens zal haar leven evenwel volledig veranderen. Leonard is een charismatische eenling die over een onuitputtelijke hoeveelheid energie lijkt te beschikken. Tegelijk is haar vroegere goede vriend Mitchell Grammaticus geobsedeerd door Madeleine.
In het huis van de dichter geschreven door Jan Brokken


Youri Egorov gold als de dichter onder de Russische meesterpianisten. Op tweeëntwintigjarige leeftijd ontvluchtte hij de Sovjet-Unie en vestigde zich in Amsterdam. Vijf jaar later leerde Jan Brokken hem kennen. In het huis van de dichter is het meeslepende verslag van hun vriendschap. Het is tegelijkertijd het onthullende portret van een naar vrijheid hunkerende kunstenaar, van een door angsten verteerde musicus die de ondergang tegemoet snelt en van het uitzinnige Amsterdam uit de jaren tachtig, dat in een dodenstad verandert als de aids-epidemie uitbreekt. Youri Egorov was roekeloos, hartstochtelijk, maar ook verlegen, vervuld van twijfels en diepzinnig.
De verdovers geschreven door Anna Enquist
7.7

Wanneer psychotherapeut Drik de Jong na een periode van rouw een nieuw begin maakt met zijn professionele werkzaamheden, krijgt hij al snel te maken met een jonge patiënt, de student psychiatrie Allard Schuurman, op wie hij totaal geen grip krijgt. De relatie wordt nog gecompliceerder wanneer Schuurman hem vertelt dat hij met zijn studie stopt en anesthesiologie gaat doen. Uit wat hij verder te horen krijgt, kan hij opmaken dat Schuurman onder de vleugels komt van anesthesiologe Suzan, Driks zus, getrouwd met zijn beste vriend Peter. Drik verzuimt Allard van deze verstrengeling op de hoogte te brengen. Met alle noodlottige gevolgen van dien.
Een soort familie geschreven door Kees van Beijnum
7.7

Eind jaren tachtig, een klein dorp aan de Waddenzee. Het leven van de ouders van Teun staat in het teken van de grote idealen. Het gezin offert er alles voor op. Maar wat betekent dat voor Teun en zijn oudere broer? Ieder op geheel eigen wijze proberen de jongens, regelmatig doelwit van pesterijen, op school en op straat te overleven. Maar dan keert zijn broer radicaal de idealen en verwachtingen van zijn ouders de rug toe en raakt het gezinsleven ontwricht. Teuns positie is ondraaglijk: moet hij voor zijn broer of voor zijn ouders kiezen? Jaren later keert Teun met zijn zoontje terug naar de plek van zijn jeugd.
Water voor de olifanten geschreven door Sara Gruen
6.5

Een 94-jarige man kijkt terug op zijn leven: Wanneer zijn ouders in de jaren dertig bij een ongeluk om het leven komen, vlucht Jacob door op een trein te springen. En zo belandt hij bij een derderangs circus. Hij neemt de verzorging op zich van Rosie, de olifant die door de circusdirecteur is binnengehaald als de nieuwe attractie. Dan leert Jacob Marlena kennen, de betoverend mooie ster van het paardennummer – en de echtgenote van August, de charismatische, maar wrede dierentrainer. Jacob komt klem te zitten tussen zijn liefde voor Marlena en zijn wens te worden opgenomen in de familie van circusartiesten.
Mama Tandoori geschreven door Ernest van der Kwast
6.6

Mama Tandoori leeft bij het motto `Gratis is goed` en heeft altijd een deegroller op zak. Ze kwam van India naar Nederland, werkte in een ziekenhuis en bleef hangen aan de toekomstige vader van Ernest die haar honderden malen om haar ja-woord vroeg. Daar zou hij nog spijt van krijgen. Voortdurend is zij op zoek naar koopjes: in de buurtsuper, maar ook bij het kopen van een huis en zelfs in haar huwelijk. Ook de rest van de familie is een bont gezelschap. Uncle Sharma speelde als Bollywoodster in meer dan tweehonderd films, oom Herbert is een avonturier die de wereld rondreist en broer Ashirwad is verstandelijk gehandicapt.
Bonita Avenue geschreven door Peter Buwalda
8.2

Joni Sigerius, de stiefdochter van de rector magnificus van de Twentse universiteit, drijft samen met haar vriend Aaron een handeltje dat ze maar liever voor haar krachtige en briljante vader verborgen houdt. Het is in het jaar van de vuurwerkramp dat ook in het gezin de boel explodeert. Niet alleen lopen Joni en Aaron tegen de lamp, het is ook de zomer dat de enige en echte zoon van Sigerius vrijkomt uit de Scheveninger strafgevangenis. Hierna komt alles in Sigerius` succesvolle bestaan onder hoge druk te staan. Acht jaar later pas – Joni verdient inmiddels miljoenen in Los Angeles – verneemt Aaron wat er zich in 2000 werkelijk heeft afgespeeld.
De begraafplaats van Praag geschreven door Umberto Eco
6

`De begraafplaats van Praag` speelt zich af in de negentiende eeuw. Plaatsen van handeling: Turijn, Palermo en Parijs. De geschriftvervalser Simone Simonini is een nauwkeurig observator van zijn eigen tijd. Simonini ziet veel, maar hij maakt nog veel meer mee, en bijna als vanzelf wordt hij steeds dieper betrokken in het complot dat zal leiden tot de lasterlijke Protocollen van de Wijzen van Zion, die de gehele twintigste eeuw het antisemitisme zullen aanwakkeren. Maar de vraag is of Simonini er alleen maar zijdelings bij betrokken is. Is zijn invloed niet veel groter? De Protocollen zijn een vervalsing, maar van wie precies?
Wolkenatlas geschreven door David Mitchell
7.3

Vijf verhalen worden in eerste instantie maar tot de helft verteld: het avontuurlijke reisjournaal uit 1850 van de Amerikaanse notaris Ewing die rondreist in Polynesië, de brieven van de charmante musicerende oplichter Frobisher uit Zedelghem, de thriller van roddeljournaliste Luisa Rey die een schandaal op het spoor komt over een onveilige kernreactor, de krankzinnige lotgevallen van uitgever Cavendisch en de futuristische ondervraging van de kloon Sonmi-451. Het zesde verhaal, de kern van het boek, is compleet en speelt in de toekomst, wanneer de mensheid bijna ten onder is gegaan. Pas daarna worden de andere verhalen afgerond.
Vrijheid geschreven door Jonathan Franzen
8.4

De Berglunds: vader Walter, moeder Patty en hun kinderen Jessica en Joey. Na 26 jaar bezint Patty zich op haar huwelijk. Walter is niet meer de sympathieke idealist voor wie ze ooit als een blok viel. Hij heeft zich ontpopt als een ambitieuze, rusteloze ondernemer. Patty richt zich volledig op haar kinderen. Vooral Joey is haar oogappel. Wanneer ze ontdekt dat hij een relatie heeft met het buurmeisje, stort Patty’s wereld in. Terwijl Patty haar frustraties van zich afschrijft in een therapeutisch dagboek, verliest Walter thuis en op zijn werk de controle. Zijn gebrek aan moraal culmineert zonder de corrigerende hand van zijn vrouw algauw in een schandaal.

Pagina:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12