gelezen boeken
home  terug

2008-02-16 10:45:59
De overgave van Arthur Japin
Een recensie geschreven door Suzanne.

Knap gedaan, dat was de unanieme beoordeling van de leesclub. Zo`n boek schrijven over een andere tijd, gebaseerd op geschiedkundige feiten. Je gaat gemakkelijk terug in de tijd en naar de andere kant van de oceaan. Veel onderwerpen komen aan de orde die van alle tijden zijn. Bijvoorbeeld: ` anders` is per definitie fout / het kwaad, vooroordelen en geruchten leiden tot angst, angst leidt tot haat en toen was er oorlog. Of: wat is nou eigenlijk het verschil tussen medelijden en medeleven? Of: hoe ga je om met verdriet en verbittering? Interessante thema`s genoeg. En het leest lekker weg.

Cijfer: 8  

Bezoekersbeoordeling: 4.7  ( gebaseerd op: 573 stemmen. )    
Stem:            
Extra info:  Uitgeverij  |  2007 |  366 blz. |  978 90 295 6529 5 | Er is 1 recensie geschreven door de leesclub. |  En 1 door bezoekers.
Voor het boek De overgave zijn ook recensies geschreven door bezoekers van onze website.
Lees onderstaande meningen of schrijf er zelf een...
8 maart 2008, 11:20
Een bezoekersrecensie geschreven door: Bruna.

Opnieuw schreef Arthur Japin (1956) een op historische feiten gebaseerde roman met een eenzaat als hoofdpersonage. Dat deed hij eerder onder andere in de succesvolle boeken 'De zwarte met het witte hart' en 'Een schitterend gebrek', waarvoor hij in 2004 de Libris Literatuurprijs kreeg.
In deze uitgave vertelt een oude Amerikaanse pioniersvrouw in retrospectief haar leven, dat boven alles bepaald is door de dag waarop haar familie tijdens een overval van indianen uiteen werd gereten: de mannen werden vermoord en een aantal van haar (klein)kinderen als buit ontvoerd. Zijzelf overleeft de aanval meer dood dan levend, maar houdt zich strijdbaar op de been door de vurige hoop haar lievelingskleindochter ooit terug te vinden. Een hartverscheurend en mooi verhaal met veel couleur locale, waarmee Japin echter dicht tegen de streekroman aanzit.
Zijn proza kenmerkt zich hier door gedachten die vaak bladzijdenlang uitgesponnen en uitgelegd worden en het hoofdpersonage blijft met haar steeds herhaalde wijsheden enigszins karikaturaal.
Voor een breed publiek.
Normale druk.

Cijfer: 8.5