favorieten
home  

Lijst met boeken die gemiddeld een 8 of hoger scoren:

Simon geschreven door Marianne Fredriksson
8.9

Simon groeit op in een paradijselijke omgeving in een huis aan de kust van Göteborg. Ondanks de oorlogsdreiging heeft hij in het niet bezette Zweden een geborgen jeugd. Omringd door de liefdevolle zorgen van zijn adoptiemoeder Karin leeft hij in eenheid met de natuur. Zijn joodse afstamming is hem aan te zien, maar om hem te beschermen verzwijgen zijn adoptie-ouders zijn herkomst. Hij lijdt onder het besef anders te zijn dan zijn ouders en met de onthulling van de waarheid begint voor hem een zoektocht naar zijn identiteit. Simon en zijn joodse vriend Isaak moeten op weg naar de volwassenheid hun eigen demonen verslaan.
De Da Vinci code geschreven door Dan Brown
8.9

In Parijs mist professor Robert Langdon een afspraak met de curator van het Louvre omdat die kort daarvoor is vermoord. Langdon is de belangrijkste verdachte, ook al omdat de man vòòr hij stierf zijn naam op de grond heeft geschreven. Langdon vlucht, geholpen door een agente. Hij beseft dat de curator aanwijzingen heeft achtergelaten die alleen hij kan ontcijferen: symbolen die verwijzen naar het werk van Da Vinci, voor wiens `Mona Lisa` het lijk gevonden is. Langdon gaat terug, het Louvre in. Met zijn redster begint hij een speurtocht naar het motief voor de moord en naar de betrokkenheid van Opus Dei.
De vliegeraar geschreven door Khaled Hosseini
8.8

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in de hoofdstad van Afghanistan. Als blijk van hun verbondenheid kerft Amir hun namen in een granaatappelboom: `Amir en Hassan, de sultans van Kabul`. Maar sultans zijn ze alleen in hun fantasie, want Amir hoort tot de bevoorrechte bevolkingsgroep en Hassan en zijn vader zijn arme Hazaren, in dienst van Amirs vader. Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem uiteindelijk terug naar Afghanistan.
Het leven van PI geschreven door Yann Martel
8.8

Het leven van Pi vertelt het ongelooflijke verhaal van een zestienjarige Indiase jongen, wiens vader een dierentuin heeft. Wanneer het schip vergaat, waarmee de familie en de halve dierentuin gaan emigreren naar Canada, komt Pi als een van de weinige in een reddingssloep terecht. Pas later daagt het hem waarom de matrozen hem in de sloep hebben gegooid zonder er zelf achteraan te springen: hij moet de boot delen met een hyena en een gewonde zebra. Even later komt ook Richard Parker aan boord, een enorme Bengaalse tijger, en tenslotte een orang-oetan die zich via een vlot van bananen naar de sloep heeft weten te bewegen.
Kom hier dat ik u kus geschreven door Griet op de Beeck
8.8

Kom hier dat ik u kus is een roman over Mona, als kind, als vierentwintigjarige, en als vijfendertigjarige. Een verhaal over waarom we worden wie we zijn, geschreven met humor, scherpte en veel schaamteloze eerlijkheid. Over ouders en kinderen. Over kapotte mensen en hoe zij ongewild anderen ook kapotmaken. Over waar verantwoordelijkheid eindigt en schuld begint. Over geheimen en eenzaamheid. Over ziekte en zwijgen. Over de gevaren van sterk zijn. Over vergeten en niet kunnen vergeten. Over jezelf durven redden. En natuurlijk ook nog over de liefde. Omdat dat alles is wat we hebben, of toch bijna.
Nietzsches tranen geschreven door Irvin D. Yalom
8.7

Twee historische personen uit het eind van de 19e eeuw, Dr. Joseph Breuer (Sigmund Freud was zijn student) en Friedrich Nietzsche, de filosoof, spreken met elkaar uren en uren over wat uiteindelijk hun beider probleem blijkt te zijn: ze kunnen een bepaalde vrouw uit hun leven maar niet wegdenken. Nietzsche loopt met zelfmoordplannen rond nadat Lou Salomé geweigerd heeft zijn vrouw te worden. Dr. Breuer is bezeten van een patiënte en weet zich geen raad met zijn obsessie. Op verzoek van Lou Salomé begint Breuer een poging om Nietzsche te behandelen, maar hij ontdekt dat Nietzsche spelenderwijs zijn, Breuers, problemen ter hand neemt.
De overgave geschreven door Arthur Japin
8.7

Texas 1836 - Een groep jonge Comanche-indianen overvalt het fort van de pioniersfamilie Parker. Granny, de moeder van het gezin, moet toezien hoe haar kinderen en kleinkinderen worden ontvoerd. De vrouw overleeft het ondraaglijke op pure wilskracht. Voortaan kent haar leven nog maar één doel: de ontvoerde kinderen terugvinden. Veertig jaar later krijgt de hoogbejaarde Granny bezoek van Quanah, de aanvoerder van de door haar zo gehate Comanches. Hij is op weg om zich over te geven en zijn verslagen volk voor altijd in het reservaat te leiden. Hiermee wordt, na bijna 400 jaar, de onderwerping van de oorspronkelijke bewoners van Amerika een feit.
De romp geschreven door Akif Pirincci
8.5

Op een stormachtige avond vindt de priester Jupiter een baby, zonder armen en benen, op de trappen van zijn kerk. Hij neemt het kind onder zijn hoede en geeft hem de naam Daniel. Daniels jeugd op de pastorie is gelukkig en zorgeloos, maar dan komt hij terecht in een inrichting voor geestelijk en lichamelijk gehandicapten. Een danteske leefgemeenschap waarvan de behoorlijk neurotische professor Sladek het hoofd is. Daniel besluit dat hij hier niet wil leven en begint met uiterst ingenieuze moordplannen.De vraag is of hij wel degene is die de touwtjes in handen heeft?
Knielen op een bed violen geschreven door Jan Siebelink
8.4

Hans Sievez wordt geboren in Lathum, in een gezin dat op de grens van de armoede leeft. Zijn moeder sterft als hij nog betrekkelijk jong is. Met zijn vader botert het niet en op een goede dag vertrekt hij uit zijn geboortedorp, om een toekomst te zoeken in de grote stad: Den Haag. Daar leert hij het vak van bloemenkweker. Ook maakt hij kennis met ene Jozef Mieras. Het is een vreemde jongen, die Hans een onduidelijk soort geloof wil aanpraten. Mieras oefent druk op hem uit, maar Hans weert hem af. Maar niet voorgoed. Want als Hans inmiddels getrouwd is met Margje en een eigen kwekerij heeft in Velp, krijgt hij bezoek van Jozef Mieras.
Vrijheid geschreven door Jonathan Franzen
8.4

De Berglunds: vader Walter, moeder Patty en hun kinderen Jessica en Joey. Na 26 jaar bezint Patty zich op haar huwelijk. Walter is niet meer de sympathieke idealist voor wie ze ooit als een blok viel. Hij heeft zich ontpopt als een ambitieuze, rusteloze ondernemer. Patty richt zich volledig op haar kinderen. Vooral Joey is haar oogappel. Wanneer ze ontdekt dat hij een relatie heeft met het buurmeisje, stort Patty’s wereld in. Terwijl Patty haar frustraties van zich afschrijft in een therapeutisch dagboek, verliest Walter thuis en op zijn werk de controle. Zijn gebrek aan moraal culmineert zonder de corrigerende hand van zijn vrouw algauw in een schandaal.
Als je het licht niet kunt zien geschreven door Anthony Doerr
8.3

De jonge Marie-Laure is blind. Ze woont met haar vader in Parijs naast het Natuurhistorisch Museum, waar hij werkt als curator. Als Marie-Laure twaalf is bezetten de nazi`s Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben de grootste en meest waardevolle schat van het museum meegenomen. In een Duits mijnstadje groeit Werner Pfennig op in een weeshuis samen met zijn jongere zusje Jutta. Werner belandt bij de Hitlerjugend en wordt vervolgens naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij tenslotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen.
Bonita Avenue geschreven door Peter Buwalda
8.2

Joni Sigerius, de stiefdochter van de rector magnificus van de Twentse universiteit, drijft samen met haar vriend Aaron een handeltje dat ze maar liever voor haar krachtige en briljante vader verborgen houdt. Het is in het jaar van de vuurwerkramp dat ook in het gezin de boel explodeert. Niet alleen lopen Joni en Aaron tegen de lamp, het is ook de zomer dat de enige en echte zoon van Sigerius vrijkomt uit de Scheveninger strafgevangenis. Hierna komt alles in Sigerius` succesvolle bestaan onder hoge druk te staan. Acht jaar later pas – Joni verdient inmiddels miljoenen in Los Angeles – verneemt Aaron wat er zich in 2000 werkelijk heeft afgespeeld.
La Superba geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer
8.2

Deze roman is een monument voor een stad zoals er maar één is: Genua, La Superba (de hoogmoedige). En meer nog dan een roman over een schokkend echte en labyrintische stad, is het een liefdesverhaal dat tragisch eindigt. En meer nog dan een stadsroman en een liefdesroman, onderzoekt, vertelt en ontrafelt La Superba de fantasie van een beter leven elders en laat zien hoe mensen – van gerenommeerde schrijvers en verlopen heren van stand tot arme Senegalese sloebers en flanerende hoeren – op verschillende manieren verdwalen in die fantasie. En meer nog dan over de stad, de liefde en het lot van de zoekende mens gaat deze grandioze meerstemmige roman over het schrijven van een grandioze meerstemmige roman.
De Schopenhauer-kuur geschreven door Irvin D. Yalom
8.1

Op de dag dat de vooraanstaande psychiater Julius Hertzfeld te horen krijgt dat hem waarschijnlijk nog maar één jaar te leven rest, begint hij met een onderzoek naar de betekenis van zijn leven. Hij zoekt na meer dan twintig jaar contact met Philip, een aantrekkelijke, arrogante, contactgestoorde, seksverslaafde man, die drie jaar bij hem in therapie zat – zonder enig resultaat. Philip blijkt tot Julius` grote verbazing gepromoveerd te zijn in de filosofie en een opleiding te volgen tot therapeut. Julius biedt zich aan als supervisor – met als voorwaarde dat Philip aan zijn therapiegroep zal deelnemen.
Het huis van de moskee geschreven door Kader Abdolah
8

De familie van Aga Djan is al eeuwenlang de belangrijkste familie in de Iraanse stad Senedjan. Zij wonen in het huis naast de grootste moskee van de stad waar het vrijdaggebed wordt gehouden. Van generatie op generatie komt de imam van de moskee uit de familie van Aga Djan. Bovendien heeft Aga Djan een belangrijke positie in de stad als hoofd van de bazaar.
Maar als de revolutie in Iran uitbreekt, de sjah wordt verdreven en ayatollah Khomeini het land gaat regeren, komt de samenleving onder druk te staan en verliest de familie langzaam maar zeker hun invloed en zekerheden.
De voorlezer geschreven door Bernhard Schlink
8

Michael Berg, een jonge Duitse scholier, raakt geobsedeerd door Hanna, een tramconductrice die tweemaal zo oud is als hij. Ze is prikkelbaar, geheimzinnig en ze wordt zijn eerste grote liefde. Ze geven zich hartstochtelijk aan de liefde over en daarna leest hij haar telkens voor, het ene boek na het andere, de hele wereldliteratuur. Michael is gelukkig en tegelijk voelt hij zich afhankelijk van Hanna. Maar ze hoedt wanhopig een geheim. Van de ene dag op de andere is zij verdwenen waarna ze in zijn herinnering blijft rondspoken, tot hij haar terugziet op een plaats waar hij haar nooit had verwacht.
In de ban van mijn vader geschreven door Sandro Veronesi
8

De succesvolle kinderboekenschrijver Gianni Orzan is gelukkig getrouwd met Anna en heeft een zoontje Francesco die net heeft leren fietsen. Dan wordt hij benaderd door een hem onbekende taxichauffeur die beweert dat Orzans onlangs gestorven vader een Russische kgb-spion was. Orzans wereldbeeld begint te wankelen en zo begint de omwenteling van het leven van Gianni Orzan. Vanaf die dag is alles anders dan het lijkt. Orzan moet de waarheid onder ogen zien: hij beseft dat hij een ander is dan degene die hij dacht te zijn, met een ander verleden waarmee hij zal moeten afrekenen.
Een klein leven geschreven door Hanya Yanagihara
8

Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Ze ontdekken hun seksuele geaardheid, werken aan hun carrière en het leven lijkt hen toe te lachen. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden. Ondanks de nauwe band die ze met elkaar hebben, kan en wil Jude zijn geheimen niet met zijn vrienden delen. Zijn vrienden proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden.

Zoek zelf in onze boekenlijst:
Kies een score van:
Sorteer op: