gelezen boeken
home
Klik op de titel om een recensie van het boek te lezen.

Pagina:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 
La Superba geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer
8.2

Deze roman is een monument voor een stad zoals er maar één is: Genua, La Superba (de hoogmoedige). En meer nog dan een roman over een schokkend echte en labyrintische stad, is het een liefdesverhaal dat tragisch eindigt. En meer nog dan een stadsroman en een liefdesroman, onderzoekt, vertelt en ontrafelt La Superba de fantasie van een beter leven elders en laat zien hoe mensen – van gerenommeerde schrijvers en verlopen heren van stand tot arme Senegalese sloebers en flanerende hoeren – op verschillende manieren verdwalen in die fantasie. En meer nog dan over de stad, de liefde en het lot van de zoekende mens gaat deze grandioze meerstemmige roman over het schrijven van een grandioze meerstemmige roman.
De man van je leven geschreven door Arthur Japin
6

`Te willen beschermen wat je lief is, desnoods voorbij dit leven`.
Dit lijkt Tilly`s drijfveer. Zij is ernstig ziek en zoekt een vervangster voor zichzelf, iemand die straks haar plaats naast haar man kan innemen. De vrouw die zij vindt blijkt echter zo perfect bij hem te passen dat hij haar zonder dat Tilly dit wist zelf al had gevonden en in het geheim al een relatie met haar heeft gehad. Door de verrassing die Tilly hun bereidt, verandert haar tragedie in een klucht. Maar wie heeft daarvan eigenlijk de regie? Niets is wat het lijkt.
Kinderen van het ruige land geschreven door Auke Hulst


Ergens op het noordelijke platteland in Groningen, in een gebied dat het Ruige Land wordt genoemd, groeit een viertal kinderen op. Na het overlijden van haar man blijkt hun moeder het grootste kind van allemaal; zij ontloopt voortdurend haar verantwoordelijkheden, werkt het gezin steeds meer in de schulden en verdwijnt vaak voor lange periodes van huis. Kai, Kurt, Shirley Jane en Deedee raken verwaarloosd en vervreemd van de wereld. Toch is het leven in hun ‘Pippi Langkous-huis’ ook kleurrijk en spannend, en kent de levenshouding van hun moeder diepere oorzaken. Kunnen de kinderen ontkomen aan de groeiende problemen, of is hun lot al bepaald?
Het Rosie project geschreven door Graeme Simsion
7.6

De autistische Don Tillman doceert genetica aan de universiteit. Hij is superintelligent, kan geweldig koken en is op zoek naar een vrouw. De perfécte vrouw, wel te verstaan. Voor de veeleisende Don is het ‘Echtgenote-Project’ een lastige opgave. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nooit verder gekomen dan een eerste date. Met behulp van een zestien pagina`s tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden. Dan komt Rosie Jarman in zijn leven: verre van perfect, maar wel intelligent en mooi. En ze is ook op zoek naar haar biologische vader - een zoektocht waarbij Don haar misschien zou kunnen helpen.
Dagelijkse zonden geschreven door Eva Menasse
4.8

Aan de hand van de zeven hoofdzonden wijdt Menasse zich aan de grote thema`s van de literatuur: liefde en haat, schuld en vergeving. Net zoals de zonden elkaar raken en overlappen, duiken plaatsen en personages op om elders terug te keren, openbaren verbanden zich dwars door de hoofdstukken heen. Zeven verhalen rond de zeven zonden - hoogmoed, hebzucht, wellust, jaloezie, gulzigheid, woede, gemakzucht - die in successie een rol spelen in het leven van personages uit de Oostenrijkse artistieke of intellectuele elite, begin 21e eeuw. In Wenen of op het Oostenrijkse platteland zijn het afgewezen echtgenoten, neurotische vrouwen, lafhartige minnaars of gemankeerde kunstenaars.
Pier en oceaan geschreven door Oek de Jong


In `Pier en oceaan` beschrijft Oek de Jong de geschiedenis van Abel Roorda, zijn ouders en grootouders én de grote verandering die Nederland onderging in de periode tussen de Hongerwinter van 1944 en de komst van de grote welvaart in de jaren zestig. De roman speelt zich af in Amsterdam en op het Friese en Zeeuwse platteland, destijds nog de `diepe provincie`. De aangrijpende huwelijksscènes van Abels vader en moeder tonen de liefde in een verdwenen tijd. Pier en oceaan is de roman van het Hollandse water: van roerloze veenplassen tot de zee die door de paalhoofden op de Zeeuwse stranden stuift. Abel Roorda zoekt het water, net als zijn vader en grootvader.
Slachthuis vijf geschreven door Kurt Vonnegut
6.8

Kurt Vonnegut was in 1945 zelf aanwezig in Dresden toen de geallieerden de stad platbombardeerden. Hij overleefde de aanval doordat hij met zijn medegevangenen schuilde in de koelkelders van het slachthuis waar hij als krijgsgevangene tewerkgesteld was. Billy Pelgrim staat los van de tijd. Hij gaat slapen als stokoude weduwnaar en wordt wakker op de dag van zijn bruiloft. Hij stapt een deur binnen in 1955 en komt in 1941 weer naar buiten. Hij heeft zijn eigen geboorte en dood vele malen gezien, en bezoekt regelmatig alle gebeurtenissen daartussenin. Alleen zo slaagt Billy erin om de verschrikkingen van Dresden te verwerken.
Stoner geschreven door John Williams
7.8

William Stoner wordt aan het einde van de negentiende eeuw geboren als zoon van een arme boerenfamilie. Tot groot verdriet van zijn ouders kiest hij voor een carrière als docent Engels. Hij wijdt zijn leven aan de literatuur en aan de liefde – en faalt op beide fronten. Zijn huwelijk met een vrouw uit een gegoede familie vervreemdt hem verder van zijn ouders, zijn carrière verloopt moeizaam en zijn vrouw en dochter keren zich tegen hem. Een nieuwe liefdesrelatie wordt verbroken om een schandaal op de universiteit te voorkomen. Stoner sterft uiteindelijk in anonimiteit, zoals ook zijn hele leven zich in de marge heeft afgespeeld.
Grip geschreven door Stephan Enter


Bij gebrek aan echt wereldnieuws kondigen kranten de onsterfelijkheid van het mensdom aan; volgens een Amerikaanse hoogleraar zal het binnen twee decennia zover zijn. Op deze zelfde dag zullen, twintig jaar na hun studententijd en eerste kennismaking in alpinistenkringen, Vincent, Martin, Paul en Lotte elkaar terugzien. Een incident op de Lofoten, boven de poolcirkel, stuurde hun levens op dramatische wijze. Er bestaat echter nog altijd verwarring over wat destijds precies is voorgevallen, en in de aanloop naar de voorgenomen reünie wordt het verleden voor ieder van de groep in een nieuw en soms ontluisterend perspectief geplaatst.
Dit zijn de namen geschreven door Tommy Wieringa


Pontus Beg is commissaris van politie in Michailopol, een perifere grensstad in de steppe. Als de winter invalt, wordt er een groep uitgeteerde vluchtelingen gesignaleerd in de straten van zijn stad. Niemand weet wie zij zijn, hun spookachtige aanwezigheid veroorzaakt angst en onrust.
Als ze uiteindelijk worden opgepakt, wordt in hun bagage het bewijsstuk van een gruwelijke misdaad gevonden. Stukje bij beetje ontrafelt Pontus Beg de toedracht, en daarmee de geschiedenis van hun helletocht. De barre reis van de migranten raakt gaandeweg het onderzoek verweven met de ontdekking die Pontus Beg doet over zijn eigen afkomst.

Pagina:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12