gelezen boeken
home
Klik op de titel om een recensie van het boek te lezen.

Pagina:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 
De Schopenhauer-kuur geschreven door Irvin D. Yalom
8.1

Op de dag dat de vooraanstaande psychiater Julius Hertzfeld te horen krijgt dat hem waarschijnlijk nog maar één jaar te leven rest, begint hij met een onderzoek naar de betekenis van zijn leven. Hij zoekt na meer dan twintig jaar contact met Philip, een aantrekkelijke, arrogante, contactgestoorde, seksverslaafde man, die drie jaar bij hem in therapie zat – zonder enig resultaat. Philip blijkt tot Julius` grote verbazing gepromoveerd te zijn in de filosofie en een opleiding te volgen tot therapeut. Julius biedt zich aan als supervisor – met als voorwaarde dat Philip aan zijn therapiegroep zal deelnemen.
De helaasheid der dingen geschreven door Dimitri Verhulst
7.3

In De helaasheid der dingen keert de schrijver terug naar zijn geboortegrond in Reetveerdegem. We maken kennis met zijn vader, Pierre, die zijn paar uur oude zoontje in een postzak op zijn fiets langs alle kroegen van het dorp rijdt om hem aan zijn vrienden te tonen; zijn grootmoeder, wier nachtrust al te vaak verstoord wordt door de politie als die weer eens een van haar dronken zonen thuis komt afleveren: en niet te vergeten de werkloze nonkels Potrel, Witten en Zwaren, voor wie een wereldkampioenschap zuipen het hoogst haalbare is en die leven volgens het adagium `God schiep de dag en wij slepen ons erdoorheen`.
Meisje met negen pruiken geschreven door Sophie van der Stap
6.5

Meisje met negen pruiken is het dagboek van Sophie, studente politicologie, die op eenentwintigjarige leeftijd vecht tegen een dodelijke vorm van kanker. Ruim een jaar lang wordt ze intensief behandeld. In dit boek vertelt ze van dag tot dag hoe ze deze periode beleeft, vanaf de diagnose tot het onderzoek dat uitwijst dat haar ziekte onder controle lijkt te zijn. Het boek gaat over dokters en geroddel van zusters, kaal worden, pruiken shoppen, daten en verlief zijn, dansen in nachtclubs, maar ook over onzekerheden, angsten en de dood. Haar negen pruiken geven Sophie elk een ander gevoel en een andere persoonlijkheid.
Veronika besluit te sterven geschreven door Paulo Coelho
7.1

Veronika is 24 jaar en heeft alles beleefd wat er te beleven viel en dat was niet weinig. Met de dood is alles afgelopen en daarom besluit ze er een einde aan te maken, eindelijk vrijheid. Ze slikt een overdosis slaappillen maar wordt wakker in een psychiatrische kliniek. Haar arts vertelt haar dat ze door de zelfmoordpoging een ernstige hartkwaal heeft en nog maar een paar dagen zal leven. Ze leert haar medepatiënten kennen, zoals een depressieve vrouw en een schizofrene man, ze speelt piano zoals ze nog nooit gespeeld heeft en haalt alles uit elke dag die ze nog leeft. Langzamerhand ontdekt ze dat ze wil leven en wat ze met haar leven wil.
Het pauperparadijs geschreven door Suzanna Jansen
6.8

Roza Dingemans, moeder van een door schulden en alcoholisme getroffen gezin, probeert koste wat kost haar waardigheid te bewaren. Ze ontleent onvermoede trots aan een gerucht over een voorname afkomst en een misgelopen erfenis. Op zoek naar de feiten stuit haar kleindochter, de auteur, op een verborgen stuk Nederlandse geschiedenis: haar voorouders blijken te zijn blootgesteld aan een uniek heropvoedingsexperiment in de Drentse nederzetting Veenhuizen. In drie enorme kazernes werden daar vanaf 1823 tienduizenden arme stadsgezinnen door tucht en landarbeid gedrild tot nuttige burgers.
Norwegian Wood geschreven door Haruki Murakami
7.6

Watanabe is een stille en buitengewoon serieuze student in Tokio die zijn leven zo eerlijk mogelijk probeert te leiden, maar in wiens verleden een onverwerkt verdriet huist: ooit pleegde zijn beste vriend Kizuki zelfmoord. Voor Watanabe is dat nog altijd een pijnlijke herinnering, Kizuki`s toenmalige vriendin Naoko stort er door in en trekt zich terug in haar eigen wereld. Ze kan de druk en verantwoordelijkheid van het leven niet verdragen. Wanneer Watanabe dan de levendige Midori ontmoet, is het zijn half verliefde, half medelijdende houding tegenover Naoko die zijn eigen geluk in de weg lijkt te staan.
Gesloten huis geschreven door Nicolaas Matsier
5.9

De moeder is gestorven, haar huis moet leeg. Het zijn vooral de gewone, alledaagse, met betekenis geladen voorwerpen die bij haar zoon de herinneringen op gang brengen. Een boodschappentas, een kookboek of een bril gaan functioneren als grillige gidsen naar een gereformeerde jeugd in de jaren vijftig en naar een kindertijd die bepaald werd door ziekte en dood. Pas na het onherroepelijk leegmaken van de vertrekken waarin hij zijn jeugd en zijn moeder haar laatste dagen sleet, komt hij tot iets als een vergelijk tussen de benauwdheid van toen en het nagekomen begrip van iemand die volwassen is geworden.
Paradiso geschreven door Kees van Beijnum
7.1

Op een warme zomerochtend is geluksdeskundige Mart Hitz onderweg naar zijn vrouw om haar te vertellen dat hij haar voor een ander gaat verlaten. Aan de rand van zijn woonplaats stuit hij op een wegversperring. De dijk langs de ringvaart blijkt doorgebroken en de bewoners zijn overgebracht naar een sporthal. Als hij zijn vrouw daar niet kan vinden, begint een even duistere als zenuwslopende zoektocht die hem door het onbekende leven van zijn vrouw voert. Wanneer zijn veertienjarige dochter hem de verdwijning begint te verwijten, staat hij helemaal alleen voor zijn opdracht: het vinden van de vrouw die hij wil verlaten.
De verbeelding geschreven door Herman Franke
7

Londen, Trafalgar Square. Hoog op zijn erezuil luistert Nelson, de grote Engelse zeeheld, naar de gesprekken die naar bovenwaaien. God, wat zou het mooi zijn als ze hem tussen het tobben, haten en liefhebben door eindelijk verlosten van de onhoudbare, brandende pijn in zijn arm en van die slopende obsessie in zijn hoofd! En dat doen de personages uit dit boek, of ze nu in het verleden of in het heden leven. Kunstwerk Manou, Fucking Keith, het mooie Nubische slavenmeisje Fatima, de vrouwen die ‘mama’ en lieve god’ roepen als ze klaarkomen, de Performer of Emotional Arts, de buschauffeur zonder passagiers en al die anderen.
Als Casablanca geschreven door Christine Otten
5.8

Wanneer de jonge Nederlandse journaliste Laura Achenbach bij toeval in New York is tijdens de aanslagen op het World Trade Centre, neemt haar leven in één klap een onomkeerbare wending. In een café op Manhattan ontmoet Laura een oudere zwarte man, Charles Perry, ex-black panther en manager van het beroemde Apollo Theatre in Harlem. Ze brengen een dag en een nacht door in zijn appartement, pratend en luisterend naar muziek. Hij stuurt haar naar zijn familie in Detroit, ooit het mekka van de soulmuziek, nu een harde, gevaarlijke en vervallen industriestad. Laura trekt in bij Khalid, de tot de islam bekeerde neef van Perry, en diens vriendin Tania.

Pagina:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12