gelezen boeken
home
Klik op de titel om een recensie van het boek te lezen.

Pagina:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 
De overgave geschreven door Arthur Japin
8.7

Texas 1836 - Een groep jonge Comanche-indianen overvalt het fort van de pioniersfamilie Parker. Granny, de moeder van het gezin, moet toezien hoe haar kinderen en kleinkinderen worden ontvoerd. De vrouw overleeft het ondraaglijke op pure wilskracht. Voortaan kent haar leven nog maar één doel: de ontvoerde kinderen terugvinden. Veertig jaar later krijgt de hoogbejaarde Granny bezoek van Quanah, de aanvoerder van de door haar zo gehate Comanches. Hij is op weg om zich over te geven en zijn verslagen volk voor altijd in het reservaat te leiden. Hiermee wordt, na bijna 400 jaar, de onderwerping van de oorspronkelijke bewoners van Amerika een feit.
Zaterdag geschreven door Ian McEwan
7.2

Londen, zaterdag 15 februari 2003: Henry Perowne, liefdevolle echtgenoot, trotse vader van een volwassen zoon en dochter en succesvol neurochirurg, wordt vroeg wakker en ziet uit zijn slaapkamerraam het angstaanjagende schouwspel van een brandend vliegtuig. Perowne doet die dag gewoontegetrouw boodschappen, gaat squashen en bezoekt `s-middags zijn moeder. Het voorspelbare en rustige leven van de chirurg wordt echter ruw verstoord door een schijnbaar klein ongeluk, dat verstrekkende gevolgen zal hebben. Tegelijkertijd vindt elders in Londen de grote demonstratie plaats tegen de aanstaande oorlog in Irak.
Het huis van de moskee geschreven door Kader Abdolah
8

De familie van Aga Djan is al eeuwenlang de belangrijkste familie in de Iraanse stad Senedjan. Zij wonen in het huis naast de grootste moskee van de stad waar het vrijdaggebed wordt gehouden. Van generatie op generatie komt de imam van de moskee uit de familie van Aga Djan. Bovendien heeft Aga Djan een belangrijke positie in de stad als hoofd van de bazaar.
Maar als de revolutie in Iran uitbreekt, de sjah wordt verdreven en ayatollah Khomeini het land gaat regeren, komt de samenleving onder druk te staan en verliest de familie langzaam maar zeker hun invloed en zekerheden.
Joe Speedboot geschreven door Tommy Wieringa
7.8

Fransje Hermans is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is. Dan verschijnt de geheimzinnige Picolien Jane, een beeldschone Zuid-Afrikaanse, aan wie Fransje zijn kronieken opdraagt en voor wie levenslange vriendschappen op het spel worden gezet. In haar komen alle verhalen samen, met noodlottige gevolgen.

Specht en zoon geschreven door Willem Jan Otten
7.2

Portretschilder Felix Vincent krijgt van de rijke industrieel Valéry Specht de opdracht zijn zoon te schilderen. Vincent schept er eer in `naar het leven` te werken. De zoon van Specht blijkt echter gestorven. Vincents opdracht is hem met zijn portret weer tot leven te wekken. Tegen zijn principes in, enigszins gedreven door geldnood, aanvaardt Vincent de opdracht. Het grote doek dat hij eigenlijk bestemd had voor het schilderen van een Piëta, wordt tevoorschijn gehaald om de geadopteerde zoon van Specht, Singer, te vereeuwigen. Maar wie was de jongen? Waarom is hij dood? En waarom komt Specht het schilderij niet afhalen?
Mijn vrijheid geschreven door Ayaan Hirsi Ali
7.6

Ayaan Hirsi Ali`s jeugd in het geweldadige Somalië, in Saudi-Arabië, Ethiopië en Kenia werd beheerst door drie onwrikbare waarden: het geloof, de traditie en de familie-eer. In Mijn vrijheid vertelt Ayaan over haar strenge grootmoeder en haar ongelukkige moeder, over haar opstandige zusje en haar afwezige vader, over vluchtlingenkampen en bijeenkomsten van de Moslim-broederschap. En over Nederland: het asielzoekerscentrum, haar studiejaren in Leiden, de ziekte en dood van haar zusje, de vriendschappen, haar ervaringen als tolk, haar intrede in de politiek, de opkomst van Pim Fortuyn, over de PVDA en de VVD en de moord op Theo van Gogh.
Alles is verlicht geschreven door Jonathan Safran Foer
6.3

In de zomer na zijn afstuderen reist een schrijver naar het oostelijk deel van Europa. Slechts gewapend met een vergeelde foto gaat hij op zoek naar Augstine, de vrouw die zijn grootvader, zo is hem verteld, uit de handen van de nazi`s heeft gered. Vergezelgd door Alex, zijn jonge Oekraïnse gids en tolk die behept is met een spraakverwarrend accent, maakt Jonathan een zoektocht door een verwoest landschap, terug naar een onverwacht verleden. Verweven door dit verhaal is de roman die de schrijver aan het schrijven is: een betoverende legende over zijn grootvaders dorp, een sjtetl, in de Oekraïne.
Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht geschreven door Mark Haddon
7.3

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht is geen gewone detectiveroman. De detective en verteller is Christopher Boone. Christopher is vijftien en heeft een vorm van autisme. Hij weet heel veel van wiskunde en heel weinig van mensen. Hij houdt van lijstjes, patronen en de waarheid. Hij houdt niet van de kleuren geel en bruin en wil niet aangeraakt worden. Hij is in zijn eentje nooit verder geweest dan het eind van de straat, maar wanneer de hond van mevrouw Shears vermoord blijkt te zijn gaat Christopher op zoek naar de moordenaar. Zo begint hij aan een angstige reis die zijn hele wereld op z`n kop zet.
Shalimar de clown geschreven door Salman Rushdie
7.4

India - dat is de naam die Max Ophuls, voormalig ambassadeur van India in de VS, aan zijn dochter heeft gegeven. Het is een naam die ze tegen wil en dank met zich meedraagt want zij hoort eerder bij de nieuwe wereld dan bij de oude; in haar geval Kasjmir. Het verhaal strekt zich uit over de wereld en in de tijd, van het hedendaagse Californië naar het verzet in Frankrijk tijdens W.O. II en van het paradijselijke Kasjmir van weleer tot het door oorlog verscheurde Kasjmir. Het is een verhaal over India en Kasjmir, over heden en verleden, over liefde en verraad en over hoe vrienden vijanden worden. Het toont de samenhang van alle dingen.
Komt een vrouw bij de dokter geschreven door Kluun
7.2

Stijn en Carmen behoren tot de hip, healthy and wealthy. Ze hebben beiden een eigen bedrijf en zijn de trotse ouders van de eenjarige Luna. Aan geld en vrienden geen gebrek. Ze leven als God in Amsterdam. Totdat bij de mooie en optimistische Carmen borstkanker wordt geconstateerd. Twee jaar eerder was Carmen ook al voor een borstonderzoek in het ziekenhuis geweest. Nu blijkt dat er door de arts toen een fatale fout is gemaakt. Op slag verandert hun wereld in een rollercoaster-rit langs artsen en ziekenhuizen. Stijn gaat trouw mee naar Carmens chemokuren en bestralingen, maar stort zich `s avonds in het nachtleven en op de vrouwen.

Pagina:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12