gelezen boeken
home
Klik op de titel om een recensie van het boek te lezen.

Pagina:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 
De onfeilbare geschreven door Claire Polders
7

Twee Nederlandse vrouwen ontmoeten elkaar in een café in Parijs en zijn vanaf dat moment onafscheidelijk: Cleo de Onfeilbare, Amber de Onzekere. De fascinatie voor elkaar is zo groot dat ze besluiten hun huidige levens op te geven en samen naar New York te verhuizen. Daar blijkt hun vriendschap een succesformule: ze slagen in alles wat zij ondernemen. Gesteund door Cleo start Amber een glansrijke carrière in de fotografie, maar terwijl haar dromen worden gerealiseerd, worden zij ook ondermijnd. Langzaam ontmaskert Amber haar vriendin en hoe meer ze ontdekt, hoe meer ze beseft wie zij zelf geworden is.
De asielzoeker geschreven door Arnon Grunberg
7.8

Christiaan Beck is tot de conclusie gekomen dat het leven uit zelfbedrog en illusies bestaat en heeft besloten zich te wijden aan het ontmaskeren van alle illusies, valse verwachtingen en hoge idealen. `Ik ben de grote ontmaskeraar`, zegt hij. `Ik heb mijzelf uitverkoren, omdat niemand anders het deed. Bovendien, als anderen het doen is het toch altijd weer een mengeling van bedrog en slijmerij.` Beck zweert zijn eigen verlangens af en leeft uitsluitend nog voor het geluk van zijn vriendin, die stervende is. Hij stemt erin toe dat ze gaat trouwen, niet met hem, maar met een uitgeprocedeerde asielzoeker.
Grijze zielen geschreven door Philippe Claudel
6.8

Een politieagent beschrijft aan het eind van zijn leven zijn herinneringen aan `De Zaak`, de mensen eromheen en de mensen in zijn leven. Althans zo lijkt het. Belle de Jour, een tienjarig meisje, dochter van een restaurantbaas uit een naburig stadje, wordt gewurgd gevonden bij het kanaal. Er zijn sterke aanwijzingen naar een dader, er wordt een dader gevonden. Waarom kan de politieagent deze zaak niet laten rusten? Het is te nauw met zijn leven verweven geraakt. En wat is het verhaal van de jonge knappe onderwijzeres die in het dorp komt wonen? Dat alles tegen de achtergrond van een eerste wereldoorlog, die het dorpje alleen maar zijdelings zou raken.
Dier en engel geschreven door Hannes Meinkema
7.2

Geertje is een alleenstaande moeder van de zesjarige Mathilde. Op een symposium ontmoet ze Tijs en wordt verliefd op hem. Tijs is de vader van Mieke, een twintigjarig verstandelijk gehandicapt meisje. Als Geertje daar achter komt is er verwarring en schuldgevoel. Aanvankelijk met tegenzin, maar gaandeweg met toenemende fascinatie dompelt Geertje zich onder in de gedachtewereld van Mieke. Ze ontmoet een aantal verstandelijk gehandicapten en komt tot het inzicht dat niet alleen de verliefdheid drijfveer voor haar belangstelling is, maar ook een indringende gebeurtenis uit haar eigen leven.
Brieven aan Doornroosje geschreven door Toon Tellegen
5.1

Doornroosje slaapt in de zolderkamer van het kasteel, dat omgeven is door rozenheggen die ondoordingbaar zijn. Als ze precies negenennegentig jaar slaapt besluit de prins die haar wakker zal kussen, op weg te gaan. Hij weet niet waar haar kasteel is en hij weet eigenlijk ook niet waarom hij haar wakker wil kussen en wat hem te wachten staat als zij ontwaakt. Onderweg schrijft hij haar elke dag een brief over wat hij beleeft en wat hij denkt. Hij weet dat zij slaapt en zijn brieven dus niet kan lezen. Maar als hij haar niet zou schrijven, zou hij ook niet verder reizen naar haar. De prins slaat geen dag over - tot Doornroosje precies honderd jaar slaapt.
Een schitterend gebrek geschreven door Arthur Japin
7.5

Op een groots feest nabij Venetië wordt de veertienjarige Lucia verliefd op de zeventienjarige Giacomo Casanova. Voor hen beiden is dit de eerste grote liefde. Zij beloven elkaar eeuwige trouw, maar kort daarna verdwijnt Lucia zonder een woord of een blik uit Casanova`s leven, een verraad dat zijn kijk op vrouwen voor altijd heeft bepaald. In zijn memoires vermeldt Casanova terloops dat Lucia een van de weinige vrouwen is die hij ooit onrecht heeft aangedaan. Maar hoe? Wat is er werkelijk gebeurd? Waarom deed Lucia afstand van haar geluk? Een schitterend gebrek is haar verhaal, het verslag van een uitzonderlijk leven.
De nieuwe man geschreven door Thomas Rosenboom
5.7

De scheepsbouwer Berend Bepol is een tevreden man als hij aan het begin van de twintigste eeuw zijn scheepswerf bij Wirdum, aan het Groninger Damsterdiep, overziet. Ruim tien jaar later is de situatie veranderd. De welvaart, die geen einde leek te hebben, is verdwenen, zijn dochter Ilse is nog steeds ongehuwd en wie hem moet opvolgen is een groot raadsel. Uiteindelijk weet Bepol zijn meesterknecht Niesten aan zijn dochter te binden en heeft hij zijn grootste twee problemen opgelost. Als Niesten een spectaculaire order uit Duitsland in de wacht weet te slepen blijkt het met de werf weer voor de wind te gaan. Maar dan komt Bepol...
De Da Vinci code geschreven door Dan Brown
8.9

In Parijs mist professor Robert Langdon een afspraak met de curator van het Louvre omdat die kort daarvoor is vermoord. Langdon is de belangrijkste verdachte, ook al omdat de man vòòr hij stierf zijn naam op de grond heeft geschreven. Langdon vlucht, geholpen door een agente. Hij beseft dat de curator aanwijzingen heeft achtergelaten die alleen hij kan ontcijferen: symbolen die verwijzen naar het werk van Da Vinci, voor wiens `Mona Lisa` het lijk gevonden is. Langdon gaat terug, het Louvre in. Met zijn redster begint hij een speurtocht naar het motief voor de moord en naar de betrokkenheid van Opus Dei.
Woeste hoogte geschreven door Emily Bronte
6.6

Op een dag duikt de vondeling Heathcliff op in het afgelegen landgoed Woeste Hoogten. Ondanks de verschillen in afkomst en temperament ontbloeit tussen de ruwe en onhandelbare Heathcliff en de dochter des huizes, Catherine, een warme vriendschap. Dan echter kiest Catherine toch niet Heathcliff, maar de veel verfijndere Edgar Linton als echtgenoot. In de versmade Heathcliff brandt dan een verschrikkelijke woede en wraakzucht los, die tenslotte, als een natuurramp, alle bewoners van de Woeste Hoogten zal treffen. Als een rauwe, bijtende stormvlaag verplettert Heathcliff mensen en gevoelens.
Lolita lezen in Teheran geschreven door Azar Nafasi
7.3

Teheran, 1995. Nadat ze ontslag heeft genomen uit haar universitaire betrekking omdat ze niet meer tegen de repressieve maatregelen kan, kiest Azar Nafisi zeven van haar beste studentes uit. Ze nodigt hen uit om wekelijks bij haar thuis te komen om te praten over literatuur. Gedurende twee jaar lezen en bespreken ze boeken. In het begin zijn de meeste meisjes verlegen en terughoudend, maar al gauw worden de gesprekken openhartiger en gaan over het sociale, culturele en politieke leven onder het hardvochtige islamitische regime, over hun dromen en teleurstellingen. En over de boeken die ze lezen: Lolita, The great Gatsby, Pride en prejudice etc.

Pagina:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12