gelezen boeken
home
Klik op de titel om een recensie van het boek te lezen.

Pagina:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 
Een spaans hondje geschreven door Rascha Peper
7.4

De drie zonen van de bekende architect Walter Clarijs zijn absoluut verschillend van karakter. Victor, de oudste, een psychisch vrij labiel persoon, is ook architect, maar ontwerpt slechts vreemde bouwsels; Jasper is een min of meer geslaagd zakenman, handelend in zandkastelen; Felix is een begaafd wiskundige, lijdend aan het Gilles de la Tourette-syndroom. Victor werkt in het zandkastelenbedrijf van zijn broer. Op zekere dag verdwijnt hij zonder taal of teken. En hoewel hij zich soms wat zonderling gedroeg, komt zijn verdwijning voor iedereen volkomen onverwacht. De achterblijvers reageren elk op hun eigen manier.
Het Huis met de leeuweriken geschreven door Antonia Arslan
7.2

De Armeense Yerwant heeft al jong het ouderlijk huis verlaten om te gaan studeren in Venetië. Nu, bijna veertig jaar later, treft hij de laatste voorbereidingen voor de reis naar Anatolië, waar hij eindelijk zijn broer Sempad en alle andere familieleden weer in de armen zal kunnen sluiten. De dolgelukkige Sempad ontwaakt uit zijn kalme leventje: er moet een mooi welkomstfeest worden georganiseerd en er dienen ventilatoren te komen voor de gast uit Italië die zoveel hitte niet gewend is. Het is echter mei 1915. Italië is in oorlog en sluit zijn grenzen, terwijl in het land van de Jonge Turken geen plaats meer is voor minderheden.
Het leven van PI geschreven door Yann Martel
8.8

Het leven van Pi vertelt het ongelooflijke verhaal van een zestienjarige Indiase jongen, wiens vader een dierentuin heeft. Wanneer het schip vergaat, waarmee de familie en de halve dierentuin gaan emigreren naar Canada, komt Pi als een van de weinige in een reddingssloep terecht. Pas later daagt het hem waarom de matrozen hem in de sloep hebben gegooid zonder er zelf achteraan te springen: hij moet de boot delen met een hyena en een gewonde zebra. Even later komt ook Richard Parker aan boord, een enorme Bengaalse tijger, en tenslotte een orang-oetan die zich via een vlot van bananen naar de sloep heeft weten te bewegen.
Het boek Dina geschreven door Herbjørg Wassmo
6.9

Dina`s leven speelt zich af in de eerste helft van de vorige eeuw, in het barre noorden van Noorwegen. Daar veroorzaakt Dina, als onschuldig kind van vijf, haar moeders dood. Na een eenzame jeugd wordt de verwilderde Dina, vijftien jaar oud, uitgehuwelijkt aan de vijftigjarige Jacob Grønelv, om na diens dood de scepter over zijn landgoed Reinsnes te zwaaien. Dina`s ongeremde sensualiteit heeft op de mannen in haar omgeving een even betoverend als verwoestend effect. Dina zet iedereen naar haar hand totdat de geheimzinnige Zjukovsky haar leven binnenstapt. Zal hij ontkomen aan Dina`s grillige gevoel voor rechtvaardigheid?
Strikt geschreven door Minke Douwesz
7.1

Psychiater Idske Wolters woont met haar poezen in een dijkhuis aan de rivier. Haar mooie overhemden en altijd glimmend gepoetste schoenen weerspiegelen haar nauwgezette, soms wat stugge natuur. Ze is trouw in haar vriendschappen, toegewijd aan haar patiënten en met behulp van haar analyticus krijgt ze steeds meer inzicht in wie ze is. Haar geregelde bestaan komt onder spanning te staan wanneer ze de celliste Judith Verster ontmoet, op wie ze vreselijk verliefd wordt. Hun liefde lijkt weinig kans van slagen te hebben. Judith, die veel ongedwongener en chaotischer in het leven staat, wil kinderen, zoekt een man en valt niet op vrouwen.
Knielen op een bed violen geschreven door Jan Siebelink
8.4

Hans Sievez wordt geboren in Lathum, in een gezin dat op de grens van de armoede leeft. Zijn moeder sterft als hij nog betrekkelijk jong is. Met zijn vader botert het niet en op een goede dag vertrekt hij uit zijn geboortedorp, om een toekomst te zoeken in de grote stad: Den Haag. Daar leert hij het vak van bloemenkweker. Ook maakt hij kennis met ene Jozef Mieras. Het is een vreemde jongen, die Hans een onduidelijk soort geloof wil aanpraten. Mieras oefent druk op hem uit, maar Hans weert hem af. Maar niet voorgoed. Want als Hans inmiddels getrouwd is met Margje en een eigen kwekerij heeft in Velp, krijgt hij bezoek van Jozef Mieras.
Sonny Boy geschreven door Annejet van der Zijl
7.8

In de herfst van 1928 zien Waldemar Nods en Rika van der Lans elkaar voor de eerste maal. Het is een ontmoeting tussen twee werelden: hij is zwart, zij blank; hij nog geen twintig, zij al bijna veertig; hij is een student uit het exotische Suriname, zij is oer-Hollands, getrouwd en moeder van vier kinderen. Als kort daarop blijkt dat zij zwanger is van haar zwarte kostganger is het schandaal niet te overzien. De prijs is hoog: Rika verliest haar kinderen, Waldemar zijn geliefde vaderland. Toch weten ze midden in crisistijd een voorspoedig bestaan op te bouwen met elkaar en met hun zoon Waldy, hun eigen `Sonny Boy`. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit...
De gedaanteverwisseling geschreven door Franz Kafka
6.3

Gregor Samsa is in een eng beestje veranderd, maar dat beestje heeft de lengte van een mens. Zijn collega`s laten het al direct afweten, zijn familieleden proberen het nog een tijdje met hem. Is Samsa schuldig, en zo ja, waaraan? En welke rol speelt zijn vader? Voor het gezin Samsa, bestaande uit vader, moeder, Grete en Gregor, is de gedaanteverwisseling van laatstgenoemde een grote ramp. Gregor is de kostwinner die zijn ziekelijke ouders als handelsreiziger een bepaalde welstand weet te garanderen. Dat is nu voorbij. Vader en moeder moeten nu zelf aan de slag. Even problematisch is de emotionele verwerking van de metamorfose van hun zoon.
De vliegeraar geschreven door Khaled Hosseini
8.8

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in de hoofdstad van Afghanistan. Als blijk van hun verbondenheid kerft Amir hun namen in een granaatappelboom: `Amir en Hassan, de sultans van Kabul`. Maar sultans zijn ze alleen in hun fantasie, want Amir hoort tot de bevoorrechte bevolkingsgroep en Hassan en zijn vader zijn arme Hazaren, in dienst van Amirs vader. Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem uiteindelijk terug naar Afghanistan.
Ga niet weg geschreven door Margaret Mazzantini
7.8

Timoteo, gerespecteerd chirurg in een groot ziekenhuis, staat op het punt naar huis te gaan als een zwaargewond meisje wordt binnengebracht. Het is zijn vijftienjarige dochter die op haar scooter is aangereden en ernstig hersenletsel heeft. Terwijl zijn collega`s vechten voor haar leven, wacht Timoteo op de gang, heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees. In zijn wanhoop vertelt hij zijn dochter in een lange biecht wie hij werkelijk is, zo anders dan hij zich altijd heeft voorgedaan. Want onder een uiterlijk van beschaving en betrokkenheid gaat een donker verleden schuil, waarin een verborgen liefde en onmacht fatale gevolgen hebben gehad.

Pagina:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12